Izberite vhodna vrata iz lesa

notranja-vrataKaj imajo skupnega smreka, macesen in hrast? Verjetno marsikatero pozitivno lastnost ampak najpomembneje je, da se iz njih delajo najboljša vhodna vrata iz lesa. Kljub temu, da je na trgu vedno več ponudnikov aluminijastih, PVC in drugih vrat iz umetnih mas, so vhodna vrata iz lesa še vedno najboljša izbira.

Naravni materiali za vrata

Les je ob kamnu najstarejši in eden najboljših gradbenih materialov v zgodovini človeštva. To dejstvo se tudi z iznajdbo raznih plastičnih mas v zadnjem stoletju ni spremenilo. Že naši daljni predniki so pri gradnji prisegali na listnati hrast ter iglavca smreko in macesen. Samo spomnite se na kak slovenski film, ki prikazuje življenje v 19. stoletju. Celotne hiše vključno z durmi so narejene iz hrasta in smreke. Les lahko, če je pravilno vzdrževan in na suhem, preživi neverjetno dolgo. Seveda pri temu igra zelo pomembno vlogo pravilni čas sečnje masivnega lesa, s katero lesu dajemo dodatno trajnost na zunanje vplive in seveda zaščito proti napadanju lesnih škodljivcev na že izdelana vrata. Na severu Italije baje obstaja naselje narejeno iz lesa, ki bi naj bilo staro več kot petsto let. To dokazuje, da bodo tudi vhodna vrata iz lesa smreke, macesna ali hrasta zdržala zelo dolgo.

Izdelava vrat po naročilu

Tako veliki proizvajalci kot tudi manjši ponujajo možnost izdelave vhodnih vrat iz lesa po naročilu. To pomeni, da jim stranka pove dimenzije gradbene odprtine oziroma velikost vrat, ki jih želi in material, iz katerega želi, da so ta narejena. Teoretično so tako lahko vaša nova vrata iz več vrst lesa, tudi iz kakšnega eksotičnega, čeprav strokovnjaki tega ne priporočajo. Najboljša izbira so še vedno les smreke, macesna ali hrasta.

 Sodobno izdelana lesena vhodna vrata

Kljub temu, da se les uporablja za izdelavo vrat odkar človeštvo pomni, pa so se tehnike izdelave šele v zadnjih desetletjih toliko izboljšale, da so sodobna vhodna vrata iz lesa zrakotesna in lahko premagajo vse vremenske preizkušnje in hkrati preprečujejo krivljenje vrat.  Ne samo to. Sedaj so tako kvalitetno narejena, da zadostujejo strogim pogojem pasivne gradnje, kar pomeni, da imajo toplotno prevodnost manjšo od 0,8 W/m2K. Skratka, vrhunski naravni materiali smreke, hrasta ali macesna postanejo z uporabo sodobnih tehnologij odlična vhodna vrata iz lesa, ki zadovoljijo še tako zahtevne okuse in standarde.

Izbira mnogih

Veliko investitorjev na začetku odloča med raznimi materiali za vhodna vrata in okna ter se na začetku tudi navdušujejo nad aluminijem, umetnimi masami in raznimi novostmi. Sčasoma pa se jih veliko premisli in se na koncu odločijo za tisto, kar je najboljše zanje, za njihovo družino in seveda tudi za njihovo hišo. In to so vhodna vrata iz domačega lesa narejena v Sloveniji.