Izdaja papirja za tisk

Vsakdo si želi prihraniti pri nakupu pisarniškega materiala, zato se ob nakupu tonerja ali papirja pogosto sprašujemo, ali se resnično izplača odločiti za dražji nakup, ki naj bi pomenil tudi višjo kakovost tiska, ali je popolnoma vseeno, če kupimo tudi cenejše izdelke. Kot običajno, je resnica nekje na sredini …
Izbira papirja za tisk
Pri nakupu papirja vam bo prodajalec včasih dejal, da določena vrsta in znamka ni najboljša za tisk. V kolikšni meri to drži? Klasičen papir za tiskanje, torej »pisarniške pole«, ima vsekakor lahko različne značilnosti.
Več info na: birostore.com/pisarniski-material
Te se pri tisku poznajo zlasti v primeru, da uporabljate tiskalnik s kartušami, manj pa, če imate laserski tiskalnik, kjer se tiska s tonerji. Večinoma so pisarniške pole skoraj enakih gramatur in debeline, pa tudi pri sami gladkosti oziroma »kosmatosti« ni velikih odstopanj, če papir primerjamo z drugim »na oko«. Vendar pa se lahko razlika pokaže pri tisku s kartušami, kjer ugotovimo, da so nekateri papirji bolj vpojni, drugi manj. Velika vpojnost lahko vpliva na to, da tisk ne bo povsem oster, prav tako pa se bo porabilo nekaj več tekočega barvila. Pri laserskih tiskalnikih odstopanj tako rekoč ni, saj se za tisk uporablja suh prah.
Kaj to pomeni v praksi? Enostavno: če ste s tiskom zadovoljni, potem ni nobenega razloga, da bi kupovali dražji papir. Laserski tiskalniki pa so še manj izbirčni glede papirja – dobri tonerji uspešno potiskajo prav vse.
Kaj pa poseben tisk, na primer tisk fotografij? Tu želite višjo kakovost, zato je vsekakor dobro, da se izberejo primerni specialni papirji.
Kakšni tonerji so najboljši?
Proizvajalci laserskih tiskalnikov si vsekakor želijo, da bi kupovali originalne tonerje, ki nosijo njihovo blagovno znamko in prispevajo v njihovo malho z zaslužkom. Vendar pa niso dobri kompatibilni tonerji nič slabši od originalnih in omogočajo enako kakovost tiska. Prepričanje, da je treba uporabljati original, se je bolj nanašalo na kartuše, kjer je barvilo tekoče in lahko povzroči zamašitev tiskalnih glav (in če so te integrirane, je to lahko res pomenilo težavo).
Tonerji, ki so generični, so torej kakovostno primerljivi z originalnimi, še posebej, če so v celoti novi, ne pa reciklirani oziroma polnjeni. Vsekakor jih torej lahko uporabljate brez strahu, saj ne povzročajo težav, tisk je dober, poleg tega pa boste z njimi tudi lepo prihranili.
Tonerji in papir torej nimajo bistvenega vpliva na kakovost tiska, in razen v primeru, da se zahteva poseben tisk ali je popolna kakovost resnično lahko pod drobnogledom, vam dražji izdelki ne bodo prinesli prav nobene prednosti.