Kaj lahko pričakujete pri dentalnemu implantatu

Kirurgija zobnih vsadkov je po navadi implantata kirurgija, ki se izvaja po stopnjah in je odvisna od časa zdravljenja med postopki. Postopek postavitve zobnega vsadka vključuje več korakov, vključno z:

  • Odstranjevanje poškodovanih zob
  • Priprava cepičaste kosti (cepljenje), kadar je to potrebno
  • Namestitev zobnih vsadkov
  • Rast in zdravljenje kosti
  • Namestitev implantata
  • Umetna postavitev zob

Celoten postopek lahko traja več mesecev od začetka do konca. Velik del tega časa je namenjen zdravljenju in čakanju na rast nove kosti v vaši čeljusti. Čas zdravljenja je odvisna od vaše situacije, določenega postopka ali uporabljenih materialov, včasih se lahko združijo določeni koraki.

Resultado de imagem para dental implantat

Kdaj je potreben implantat?

Če vaša čeljust ni dovolj debela ali je preveč mehka, boste morda potrebovali presaditev kosti, preden boste imeli kirurgijo zobnih vsadkov ali tako imenovanih implantatov. To je zato, ker močan žvečilni učinek vaših ust povzroča velik pritisk na vašo kost in če ne more podpreti implantata, operacija verjetno ne bo uspela. Kostni presadki lahko ustvarijo trdnejšo podlago za implantat. Obstaja več kostnih materialov, ki se lahko uporabijo za obnovo čeljustne kosti in implantatov. Možnosti so lahko naravni kostni presadki, kot na primer z drugega mesta v telesu, ali sintetični kostni presadki, kot je substrat za kosti, ki lahko zagotovi podporne strukture za novo rast kosti. O možnostih, ki vam bodo najbolj ustrezale, se pogovorite z zdravnikom ali vašim specializiranim zobozdravnikom.

Čas celjenja implantata

Presaditev kosti lahko traja več mesecev, dokler ne bo zrasla nova kost za podporo zobnim implantatom. V nekaterih primerih boste morda potrebovali le manjše presaditve kosti, kar je mogoče storiti hkrati z operacijo vsadka. Stanje vaše čeljusti določa, kako boste nadaljevali.

Postavitev zobnega vsadka

Med operacijo, da postavite zobni vsadek, vaš oralni kirurg naredi rez za odpiranje dlesni in izpostavitev kosti. V kosti se izvrtajo luknje, kamor bo postavljen kovinski nosilec zobnih vsadkov. Ker bo implantata kosti služila kot koren zoba, jo vsadimo globoko v kost. Na tej točki boste še vedno imeli režo, kjer vaš zob manjka. Po potrebi se lahko pojavi vrsta delne, začasne proteze. To protezo lahko odstranite za čiščenje in med spanjem.

Čakanje na rast kosti

Ko je kovinski nosilec postavljen v vašo čeljust, se začne osteointegracija. V tem procesu čeljusti rastejo in se združijo s površino zobnega implantata. Ta postopek, ki lahko traja več mesecev, zagotavlja trdno podlago za vaš novi umetni zob – tako kot korenine za vaše naravne zobe.

Podrobneje raziskovanje na:www.zobozdravnik-mb.si