Poročne obleke v svetu

Veliko poročnih oblek na Kitajskem, v Indiji (poročni sari), Pakistanu in Vietnamu so rdeče, tradicionalne barve sreče. Dan danes, mnoge ženske izberejo vse druge barve razen rdeče. V sodobnih delih celinske Kitajsken se za  poroko, lahko nevesta odločij za zahodni stil poročne obleke vseh barv, in tudi kasneje ne tradicionalni kostum za uradno slovesnost s čajem.
porocna-oblekaV sodobnih tajvanskih porokah, nevesta običajno izbere rdečo (po kitajski tradiciji) ali belo (po zahodni tradiciji) svilo za material poročne obleke, vendar večina nosi rdečo tradicionalno oblačilo za svoje formalne poročne pogostitve. Tradicionalno, je oče neveste odgovoren za poroko, banket gostijo. Medtem ko poroka sama pogosto temeljij na odločitvah para, so poročni banketi simbolna gesta “hvala” in spoštovanje do tistih, ki oddajo nevesto in ženina (kot stari starši in strici) in za tiste, ki bodo še naprej obstajali pomagati nevesti in ženinu v prihodnosti. Tako se iz spoštovanja do starešin, poročne pogostitve ponavadi opravijo formalno, tradicionalno in ozirajoč na obleko.
Kadar govorimno o rdeči poroki je Saris tradicionalno oblačilo, izbira neveste v indijskih kulturiah. Sari tkanina je tudi tradicionalno iz svile. Sčasoma so se barvne opcije in izbire tkanine za indijske neveste razširile. Dandanes se uporabljajo tkanine, kot so krep, georgette, charmeuse in saten, in barvne palete e so razširili z zlato, roza, oranžno, rjavo, in rumeno. Indijske neveste v zahodnih državah pogosto nositijo Sari na poročni obred. Japonska poroka običajno vključuje tradicionalno čisto belo kimono za uradno slovesnost, ki simbolizira čistost in nedolžnost. Nevesta se lahko preobleče v rdečo kimono, ki simbolizira srečo za dogodke po slovesnosti.

V predelih Indonezije nosijo kebayo, tradicionalno vrsto bluze, skupaj z batikom.
Na Filipinih, variacije Baro’t Saya prilagojena bela poročna obleka za ženske, skupaj z Barong Tagalogom, obleka za moške. Različna plemena in muslimanski Filipinci ne nosijo drugih oblik kot pa samo tradicionalne obleke v svojih poročnih obredih.
Avtohtona ljudstva v Ameriki imajo različne tradicije, povezane s porokami in s tem poročnimi oblekami. Oblačila sestavljena iz velikega pasu, all-bela poročna obleka, belo poročno haljo z rdečimi črtami na vrhu in na dnu, bele buckskin gamaše in mokasini, vrvico za vezanje las. Ta izbira obleke služil tudi kot mrtvaški prt, saj bi ta oblačila naj bila potrebna za potovanje skozi podzemlje. Pueblo nevesta je nosila bombažno oblačilo vezano nad desno ramo, zavarovano s trakom okoli pasu. V tradicijah Delaware, je nevesta nosila do kolen krilo iz jelenjega usnja in trakom wampum z biseri, okrog čela. Razen drobnih kroglic ali ogrlice iz lupin, je telo golo od pasu navzgor. Če je bila poroka v zimskem čassu, so nosile jelensko usnje, gamaše in mokasine in haljo s perjem. Njen obraz je bil pobarvan z belo, rdečo in rumeno glino.

Plemena severne Kalifornije (Klamath, Modoc in Yurok) so imela tradicionalne poročne noše, oziroma obleke tkane v simbolnih barvah: beli, za vzhod, modri za jug, rumeni (oranžni) za zahod; in črna za severu. Turkizni in srebrni nakit so nosili tako neveste kot ženini poleg srebrnega pasu (concho). Nakit je štel kot ščit pred zlom, vključno z lakoto, revščino in slabo srečo.
Vse za poroko najdete v spletni trgovini Okraski.com in porocna-trgovina.si