Tradicionalne moške poročne obleke

Moška poročna obleka in ostale tradicije

moskaKako zelo različni je današnji svet. Moške poročne obleke več niso to kaj so bile, tradicije izumirajo in ljudje več ne cenijo skromnosti. Danes si noben ženin ne izposodi več moške poročne obleke od svojega dedka. Prav tako si tudi neveste ne izposojajo več babičin oblek. Vsaka nacija ima svoje tradicije, nekatere to uspešno nadaljujejo druge pa na svoj meni spuščajo Ameriško kulturo. Če bi želela opisati vse tradicije tega sveta bi lahko napisala enciklopedijo moških poročnih oblek okoli po sveti.

Danes se bom posvetila zahodni kulturi moških poročnih oblek in tradicij v povezavi s poroko. Navedla bom nekaj zvestih in dolgoročnih tradicij zahodne kulture:

– Nekaj novega, starega, modrega in izposojenega
– Poročna tančica
– Nošenje neveste, takoj za tem ko se poročiš
– Tretji prst, leve roke
– Poročno cvetje
– Zakaj nevesta stoji na levi
– Prvi ples na plesišču
– Metanje riža

Nekaj novega, starega,izposojenega in modrega:

Ta tradicij obstaja že iz Viktorijanskih časov. Nekaj starega bi tako naj nevesto navezalo na njeno družino. Na ljudi, ki so odgovorni za osebo kakršna je sedaj. Na ljudi, ki so pomagali izoblikovati njeno osebnost in njen značaj. Po navadi nevesta nosi na poroki nakit ali obleko svoje stare mame. Prav tako je zelo tradicionalno da imajo na gejevskih porokah moški izposojeno moško poročno obleko od svojega dedka. Nošenje nekaj novega simbolizira na novo nastalo zvezo med dvema človekoma. Nošenje nekaj novega, bi naj prinašalo veliko sreče za novo poročeni par. Nekaj izposojenega mora biti od že srečno poročene neveste in bi naj prinašalo veliko sreče in ljubezni tudi v njunem zakonu. Nekaj izposojenega je najboljše, če je ženska in moška poročna obleka. Nekaj modrega se nanaša na katoliške časa vse nazaj, kjer je modra barva pomenila čistost in zvestost. Najpogosteje je modra podvezica. Moške poročne obleke so velikokrat ravno v temno modri barvi.

Poročna tančica:

Od kje izvira poročna tančica ne vemo prav gotovo. Edino kar vemo je da se je spreminjala skozi čas. Pripovedke pravijo, da naj bi ženin svoji izbranki v starih časih metal rjuho čez glavo. Tako je nevesta vedela koga si ženin želi. Nekateri pravi, da je v času ko so bili zakoni dogovorjeni, so starši neveste prekrili njen obraz tako da ga ni mogel noben videt, dokler ni bil ženin predan nevesti, komaj takrat jo je lahko videl. Takrat je že bilo prepozno zanj, da bi pobegnil drugam. Prav tako naj bi nevesta nosila tančico, ki bi jo naj obvarovala pred zlih duhovi pred njenim in na njen poročni dan.

 

Nošenje neveste v novo stanovanje:

Obstajali bi naj dve razlagi. Ena pravi, da naj bi nošenje neveste obvarovalo nevesto pred vsemi zli duhovi, ki bi ji lahko sledili na poti do doma. Druga zgodba pa je iz časa Rimljanov in pravi da naj bi neveste omahovale pred vstopom v novi dom. Tako naj bi ženin to preprečil in jo nesel.