Ženski prstani po vojni z Vietnamom

Cene in stili ženskih prstanov so močno povezane s padcem in vzponom zlata. Ta je tako kot na trg vplivalo tudi na denarnice bodočih ženinov. Leta 1944 je bilo zlato v predvidljivi prihodnosti določeno na 35 USD za unčo. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je vojna v Vietnamu padla na drugo vojno – vietnamsko vojno. Ameriški proračun je propadel in leta 1971 se je predsednik Nixon nenadoma odločil, da bo končal sistem Bretton Woods s trenutkom, ki je v zgodovini znan kot šok Nixon. Zlatu se je spremenila cena po Vietnamski vojni in zato so se po 1970 moški raje odločali za nakup srebra ali belega zlata v modo pa je prišla tudi platina. Ženski prstani so tako rekoč spremenili svojo ljubljeno kovino. Med letoma 1971 in 1976 so bili izvedeni številni poskusi reševanja zlatih standardov. Vendar je cena zlata še naprej naraščala nad vrednostjo katere koli valute. Številne karte za izračun zlata začnejo okoli leta 1970. Med letoma 1970 in 1971 je bila cena zlata sorazmerno ravna, preden se je leta 1980 povzpela na rekordno najvišjo vrednost 800 $.

Danes – nobena država na svetu ne uporablja zlatega standarda na ženskih prstanih

Od leta 2014 nobena država na svetu ne uporablja zlatega standarda. Z drugimi besedami, nobena valuta na svetu ni podprta z zlatom. Zadnja velika valuta za zlati standard je bil švicarski frank, ki je do leta 2000 porabil 40% zaloge zlata. Seveda to ne pomeni, da so države prodale vse svoje zlato ali da njihove valute ne temeljijo na ničemer. Večina držav na svetu ohranja velike rezerve zlata, da bi zaščitile svojo valuto pred morebitnimi prihodnjimi izrednimi razmerami. Zlato pa se uporablja tudi za dentalne posege, medicino in zraven ženskih prstanov tudi za poročne darilo in investicije. Ameriške zaloge zlata so slavne v Fort Knoxu v Kentuckyju. Močno branjena lokacija vsebuje neznano količino zlata, ker je znesek uradno razvrščen v ameriški vladi. Vendar pa je splošno sprejeto, da imajo Združene države več zlata kot katera koli druga država na svetu (približno 1,3-krat več zlata kot naslednja vodilna država, Nemčija). V Nemčiji so ženske prstane navdihovali stari baronski stili in stili takratne monarhije.

Sodobni dan – Zlata investicija se dviga

Zlato velja za pametno naložbo že tisočletja. Vendar je uporaba zlata kot naložbe postala zelo priljubljena po koncu Bretton Woodsovega sistema leta 1971. Od sedemdesetih let naprej se je cena zlata stalno povečevala. Leta 1970 je bilo zlato vezano na 35 dolarjev za unčo. Avgusta 2011 se je to število povečalo na skoraj 2000 dolarjev za unčo. Vendar pa vmesna leta niso bila gladka smer navzgor in zlato – kot vse druge naložbe – je v zadnjih nekaj desetletjih doživelo številne vzpone in padce. Pri pregledovanju grafikonov zlatih naložb je pomembno prepoznati inflacijo. Nekateri grafikoni prikazujejo ceno zlata kot skoraj ravno črto od spodnjega levega kota grafa do zgornjega desnega kota. Vendar je cena zlata od sedemdesetih let prejšnjega stoletja doživela dve večji rasti: enkrat leta 1980 in drugo leta 2011.Z natančnim tehtanjem vseh teh informacij in trenutnimi trendi lahko ustvarite natančen pogled na sedanjo vrednost in prihodnjo vrednost zlata. Veliko ženskih prstanov se uporablja za naložbe ali pa se pretvori v kakšne druge naložbe. Pravilo, da je poroka z žensko nekaj kar je potrebno pošteno plačati še vedno velja v zaročnih ženskih prstanih. Ti vsebujejo veliko zlata

2000 in 2010 – sodobni časi prstanov

V zadnjih dveh desetletjih se je zlato že precej spremenilo. Avgust 1999 je bil prelomni trenutek v ceni zlata, saj je padel na ceno 251,70 $. To se je zgodilo, ko so govorili, da so centralne banke po vsem svetu zmanjševale rezerve zlatih palic, hkrati pa so rudarske družbe prodajale zlato na terminskih trgih. Do februarja 2003 so se obeti za zlato obrnili. Mnogi so zlato gledali kot varno zatočišče po ameriški invaziji na Irak leta 2003. Geopolitične napetosti med letoma 2003 in 2008 so še naprej zvišale ceno zlata, kasneje pa znižale. Leta 2008 je svetovna gospodarska kriza še dodatno zvišala ceno zlata. Po višini več kot 1 900 dolarjev za unčo v letu 2011 je zlato v zadnjih letih padlo na med 1.200 do 1.400 dolarjev. Sodobni ženski prstani so vedno obarvani ali okrašeni z zlatom. Prav tako se zlato vključuje tudi v druge modne pripomočke.

Podrobneje si oglejte tudi: www.zlatarna-breznik.si